Predstavitev knjig umetnikov Galerie imaginaire in okrogla miza

Zakaj pripraviti razstavo? Izkušnja z Galerie imaginaire in prihodnost umetniške galerije.

29. 11. 2023, ob 18.00

V Galeriji GONG smo imeli predstavitev knjig umetnikov Galerie imaginaire (1998–2002) in okroglo mizo na temo današnje vloge galerij in njihove prihodnosti. Pogovor je vodila likovna kritičarka Nataša Kovšca. V diskusiji so sodelovali: umetnica Giulia Iacolutti, galeristka, kulturologinja in antropologinja Neža Pavšič, umetnica in profesorica Rene Rusjan, umetnostna zgodovinarka Laura Safred ter umetnik, teoretik in umetnostni zgodovinar Ivan Žerjal.

O Galerie imaginaire

Leta 1997 je Tržaško združenje Galerie imaginaire, ki združuje umetnike, zbiratelje in kustose, začelo izdajati istoimensko revijo v obliki knjige umetnikov. Umetnikova knjiga, ki jo je v 50 izvodih izdala založba Piazzetta Stendhal 1 iz Trsta, je po navdihu domišljijskega muzeja Andréja Malrauxa in boîte-en-valise Marcela Duchampa obsegala dela štirih umetnikov. Izšli sta dve številki, prva, ki jo je navdihnilo besedilo francoskega filozofa Jean-Luca Mariona z deli Gustava Gnamuša, Marjana Kravosa, Sergia Scabarja in Giorgia Valvassorija, leta 1999, druga pa leta 2002 kot poklon Avgustu Černigoju z deli Patrizie Devidé, Barbare Strathdee, Franka Vecchieta in Edvarda Zajca. Pobudnik društva in tvorec imaginarne in prenosne galerije je bil Franko Vecchiet, ki je imel izkušnje umetniškega vodje konkretne galerije: Galerije Tržaške knjigarne/Galleria della Libreria triestina, ki je v Trstu delovala od leta 1982 do 1993 pod Vecchietovim vodstvom. Galerijo je zaznamovala želja po definiranju skupnega slovenskega kulturnega prostora skozi nadnacionalno umetnost in multikulturno držo. Vecchiet, ki je umetnik in učitelj umetniške grafike, je nameraval nadaljevati to metodo dela z Galerie imaginaire v novi, bolj agilni in eksperimentalni obliki. Vendar je bil projekt leta 2002 prekinjen.

Ob predstavitvi obeh številk knjige umetnikov Galerie Imaginaire smo organizirali okroglo mizo, na kateri so slovenski in italijanski umetniki, teoretiki in galeristi predstavili svoje izkušnje z razstavami v galerijskem prostoru in odgovorili na naslednja vprašanja:
1. Kakšen pomen ima danes razstavljanje materialnih ali nematerialnih umetniških del v fizičnem prostoru galerije?
2. Kako se galerija kot fizični prostor vključuje v razširjeno polje sodobne umetnosti, novih medijev in družbe?
3. Kako lahko umetniki, galeristi in kustosi vzpostavijo odnos z lokalnim občinstvom?

Celoten katalog v PDF formatu