DK

Preostanki

8. 12. 2023 - 27. 1. 2024

DK, znani slovenski umetnik in fotograf, v novogoriški Galeriji GONG predstavlja svojo prečiščeno in z novimi deli dopolnjeno fotografsko serijo Preostanki. Koprodukcija: Strip Core – Forum Ljubljana.

DK je v slovenskem in mednarodnem prostoru uveljavljen umetnik in fotograf, ki se je v svoji dolgoletni ustvarjalni praksi posvečal različnim fotografskim žanrom. Poznamo ga kot avtorja družbeno angažiranih fotografskih serij ljubljanske alternativne scene, v svojih zadnjih projektih pa se posveča predvsem raziskovanju percepcije vidnega in ontološkim vprašanjem fotografije, ki so dandanes, v času hiperprodukcije in preobilja vizualnih podob, ponovno izjemno aktualna.

Preučevanje horizonta percepcije ostaja srž avtorjeve refleksije tudi v njegovem zadnjem projektu z naslovom Preostanki, v katerem izpostavlja zlasti vprašanje, kaj vse je lahko podoba. Izhodišče serije abstraktnih podob so fragmenti starih, odrabljenih in poškodovanih negativov iz njegovega arhiva, na katerih je odkril raznolike mehanske poškodbe in svetlobne madeže, ki so postali osrednji “motivi” njegovih del in nosilci novih pomenov. V kreativnem procesu sicer ne uporablja fotoaparata, vendar je način ustvarjanja podob fotografski: neugledne detajle – zareze, praske, lise – namreč preoblikuje v estetske kompozicije s pomočjo fotografskih sredstev, povečav in dognanega kadriranja.

Celoten katalog v PDF formatu