BIEN 2023: Sonce / The Sun

Bienale tekstilne umetnosti / Textile Art Biennial

Pogovor z avtorji: sreda, 28. junij, ob 18.00
Odprtje: sreda, 28. junij, ob 19.00

V Galeriji GONG bomo predstavili dela slovenskih in hrvaških ustvarjalk in ustvarjalcev ter umetnice iz Bangladeša, ki so nastala na temo Sonce: Habiba Nowrose (BD), Katarina Spacal (SI), Ines Drole Nanda (SI), Zagreb Fokus (HR) – Ela Leko, Leo Subanović, Viktorija Vuković, Antun Mlakić.

BIEN – bienale tekstilne umetnosti je prireditev v organizaciji Zavoda Carnica iz Kranja, Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in Fakultete za dizajn, ki povezuje programe tekstilne umetnosti, industrijskega oblikovanja in krajinske umetnosti. Ideje črpa iz razmišljanj o dediščini, ohranjanju in trajnosti, pri čemer izhaja iz danosti prostora, identitet in tradicionalnih znanj. BIEN predstavlja tako dela domačih in mednarodno uveljavljenih umetnikov kot tudi artefakte, ki jih ustvarjajo študenti z različnih evropskih fakultet.

BIEN 2023 gostuje v novogoriški Galeriji GONG z razstavo tekstilnih in fotografskih del. Habiba Nowrose prihaja iz Bangladeša in poučuje vizualno antropologijo. Zaključila je strokovni študij fotografije ter študij ženskih študij in spola na Univerzi v Dhaki. Njeni ulični razstavi v Kranju se pridružuje še selekcija fotografij v Novi Gorici. Katarina Spacal je univerzitetna diplomirana inženirka oblikovanja tekstilij in oblačil, ki živi in ustvarja v Kostanjevici na Krasu. Njeno delo predstavlja relief kraške narave. Ines Drole NANDA je samostojna modna oblikovalka, ki se izraža skozi različne medije. Predstavlja se s serijo del. Ela Leko, Leo Subanović, Antun Mlakič in Viktorija Vukovič so podiplomski študenti tekstilnega oblikovanja na Fakulteti za tekstilno tehnologijo v Zagrebu na Hrvaškem. Vsak se predstavlja s svojim delom. Leko in Subanović sta od 23. 6. do 1. 7. gostujoča študenta BIEN 2023.