BETONSKE SANJE II

Razstava mednarodnega natečaja na temo industrijske dediščine

27. 2.-2. 4. 2021

Sodelujoči avtorji:
Lia Forslund & Franek Wardyński, Lin Gerkman, Shiva Khademi, Ema Lančaričová, Nada Maleš, Stefano Martini, Senka Mušić, Mehdi Nazeri Gahkani, Maruša Račič, Lana Stojićević

V projektu Betonske sanje / Concrete Dreams raziskujemo dediščino industrijskega razvoja, posredovano skozi fotografski medij. V ožjem smislu nas zanima, kako določeni umetniki v sferi vizualnega to dediščino vidijo danes in kako jo z vidika estetske relevantnosti sprejemajo kot material za svoje avtorske projekte. V širšem smislu pa gre za vprašanje, kako lahko fotografski medij v današnjem času reflektira širši kontekst nekega prostora in časa, ki je v povojni Evropi 20. stoletja spodbujal razvoj industrije in s tem določene arhitekture, ki se danes v veliki meri opušča in ruši oziroma se njena funkcija spreminja.

Na vprašanje, kako zmore fotografija prispevati k našemu razumevanju preteklega industrijskega razvoja, odgovarjamo tudi z drugim delom projekta Betonske sanje – razstavo desetih finalistov mednarodnega natečaja. To so: Lia Forslund & Franek Wardyński, Lin Gerkman, Shiva Khademi, Ema Lančaričová, Nada Maleš, Stefano Martini, Senka Mušić, Mehdi Nazeri Gahkani, Maruša Račič in Lana Stojićević. Finaliste je izbrala strokovna žirija v sestavi: Virginia Vrecl, arhitektka in fotografinja (SLO), David Schreyer, arhitekt in fotograf (AUT) in Antonio Živkovič, fotograf (SLO).